Η Εγκυμοσύνη της Γάτας

Η Εγκυμοσύνη της Γάτας

pregnant-cat-2

Η εγκυμοσύνη της γάτας διαρκεί κατά μέσο όρο 65 μέρες. Τα γατάκια που γεννιούνται από την 63 ημέρα έως την 69 εμπίπτουν στο κανονκό διάστημα γεννήσεως. Γατάκια που γεννήθηκαν πριν από την 56 ημέρα , συνήθως  είναι πολύ ανώριμα για να επιβιώσουν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο τεστ που να ανιχνεύει την εγκυμοσύνη.Κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της κύησης, λίγες ενδείξεις είναι ανιχνεύσιμες εκτός από μία ελαφρά αύξηση του βάρους.

cat-pregnancy-stages-pictures-718

Η μήτρα της γάτας είναι σε σχήμα Υ με ένα κέρατο σε κάθε πλευρά. Τα γατάκια μεγαλώνουν και αναπτύσσονται στα κέρατα της μήτρας. Είκοσι ημέρες μετά τη σύλληψη, τα αναπτυσσόμενα έμβρυα μπορεί να γίνουν αισθητά με κοιλιακή ψηλάφηση . Η κοιλιακή ψηλάφηση της κοιλιάς απαιτεί εμπειρία , και θα πρέπει να γίνει μόνο από κτηνίατρο .

Οι γάτες περιστασιακά υποφέρουν από πρωινή αδιαθεσία. Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της τρίτης ή τέταρτης εβδομάδας της κύησης και είναι λόγω των ορμονικών αλλαγών . Η πρωινή αδιαθεσία διαρκεί μόνο λίγες ημέρες

1207466977

Γύρω στις 35 ημέρες, οι θηλές γίνονται ροζ και εξωγκόνωνται, καθώς και το μέγεθος της κοιλιάς αυξάνεται.

Την 49 ημέρα , τα γατάκια έχουν το σχήμα ενός λουκάνικου και τα κεφάλια τους είναι αρκετά μεγάλα.

pregnant-kitty

Η πρώτη προγεννητική επίσκεψη θα πρέπει να προγραμματιστεί δύο έως τρεις εβδομάδες μετά το ζευγάρωμα. Ο κτηνίατρός σας θα συζητήσει μαζί σας οποιεσδήποτε αλλαγές της διατροφής ή συμπληρωμάτων.

Εμβολιασμοί και φάρμακα καλό θα είναι να μην χορηγούνται στην περίοδο της εγκυμοσύνης, μόνο αν είναι απαραίτητο και είναι σύμφωνος και ο κτηνίατρος.

Μία εβδομάδα πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία , κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο για έλεγχο της γάτας, ο γιατρός θα σας εξηγήσει για τον τοκετό καθώς και για την φροντίδα των νεογέννητων. Καλό είναι σε αυτήν την επίσκεψη να πραγματοποιηθεί μία ακτινογραφία κοιλίας για να προσδιοριστεί ο αριθμός των γατιών αλλά πολύ περισσότερο ένα υπέρηχο ώστε εκτός  από τον αριθμό να διαγνωστεί και η βιοσιμότητα των νεογνών.

4186081_f520

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *