Επιληψία στο σκύλο

Επιληψία στο σκύλο

c84de0ceb09d66fafa81b2e1ebd09eab

Η επιληψία είναι μία επαναλαμβανόμενη επιληπτική διαταραχή που μπορεί να είναι ιδιοπαθής ή επίκτητη. Η επίκτητη επιληψία έχει μια αναγνωρίσιμη αιτία, όπως μια μάζα του ουλώδους ιστού στον εγκέφαλο μετά από τραυματισμό στο κεφάλι. Ιδιοπαθή επιληψία συμβαίνει σε έως 3 τοις εκατό των σκύλων και αντιπροσωπεύει το 80 τοις εκατό των επαναλαμβανόμενων επιληπτικών κρίσεων. Η αιτία είναι άγνωστη, αν και μια ανισορροπία στις χημικές ουσίες που μεταδίδουν ηλεκτρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο έχει προταθεί σαν αιτία.

Φυλές στις οποίες είναι κληρονομική είναι τα λαγωνικά, Dachshunds, Keeshonden Γερμανικού Ποιμενικού, η Βελγική Tervurens, και άλλοι. Φυλές με υψηλή συχνότητα, περιλαμβάνουν Κόκερ Σπάνιελ, κόλλεϊ, Γκόλντεν Ριτρίβερ, Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, Ιρλανδίας ρυθμιστές, Poodles, μινιατούρα Schnauzers, του Αγίου Βερνάρδου, ​​Huskies Σιβηρίας, και Wire Fox Terriers. Ακόμη και μικτές φυλές μπορεί να έχουν επιληψία.

Αν η διάγνωση είναι πραγματικά η επιληψία, οι επιθέσεις πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενες και παρόμοιες. Επιληπτικές κρίσεις συνήθως εμφανίζονται συχνότερα με το χρόνο. Ο κτηνίατρός σας θα σας ζητήσει να κρατήσετε ένα αρχείο καταγραφής της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων και να παρέχετε μια περιγραφή της συμπεριφοράς του σκύλου, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε κρίση.

bac73acb809e5ab33fdbca272cfff1c5

Θεραπεία

Υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για τη θεραπεία της επιληψίας. Ωστόσο, αντι-επιληπτικά φάρμακα, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό, δεν είναι 100 τοις εκατό αποτελεσματικά. Το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι η θεραπεία θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό και τη σοβαρότητα των επιληπτικών κρίσεων, αυξάνοντας παράλληλα το διάστημα χωρίς κρίση . Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία ενδείκνυται εάν υπάρχουν δύο ή περισσότερες κρίσεις μηνιαίως, ή περισσότερο από 10 έως 12 επιληπτικές κρίσεις ετησίως.

Φαινοβαρβιτάλη εξακολουθεί να είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία της επιληψίας σε σκύλους. Κύρια αρχική παρενέργεια είναι η καταστολή. Οι περισσότεροι σκύλοι, ωστόσο, μπορεί να αναπτύξουν μια ανοχή στις κατασταλτικές επιδράσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες. Σε μερικούς σκύλους, μπορεί να προκαλέσει βλάβη του ήπατος. Βρωμιούχο κάλιο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της επιληψίας. Πολλά σκυλιά είναι καλύτερα ελέγχονται από ένα συνδυασμό φαινοβαρβιτάλης και βρωμιούχου καλίου.

Εάν οι επιληπτικές κρίσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν με φαινοβαρβιτάλη και βρωμιούχο κάλιο, μπορεί να προστεθούν και άλλα φάρμακα, όπως η κλοναζεπάμη, βαλπροϊκό οξύ, Clorazepate, και πολλά άλλα. Οι δόσεις και τα ποσοστά της δράσης όλων των αντιεπιληπτικών είναι μεταβλητές.

Ο βελονισμός και οι διατροφικές αλλαγές μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *