Υπέρβαρη Γάτα

Υπέρβαρη Γάτα

3bee643604130969a7a5687693ff8baf

Η παχυσαρκία είναι ένα εξαιρετικά συχνό πρόβλημα στα κατοικίδια ζώα, όπως και με τους ανθρώπους, και  μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία της γάτας σας. Μιά υπέρβαρη γάτα έχει αυξημένες πιθανότητες για διαβήτη, προβλήματα στο συκώτι και πόνο στις αρθρώσεις.

Η παχυσαρκία αναπτύσσεται όταν η πρόσληψη ενέργειας υπερβαίνει τις απαιτήσεις . Η περίσσεια ενέργεια αποθηκεύεται τότε ως λίπος. Η πλειονότητα των περιπτώσεων της παχυσαρκίας σχετίζεται με πολύ φαγητό σε συνδυασμό με έλλειψη άσκησης.

Η παχυσαρκία είναι λιγότερο γωστή στις γάτες απ’ ότι στους σκύλους. Έχει προταθεί ότι οι γάτες έχουν καλύτερη ικανότητα να ρυθμίζουν την ενεργειακή τους πρόσληψη.

d0d723eb8f2448f9b0f0b11685f009b8

Έχει η γάτα σας πολύ λίπος; 

Για να ελέγξετε αν η γάτας σας έχει περίσσιο λίπος ψιλαφίστε την σποδυλική της στήλη, πρέπει να τη αισθανθείτε καθώς και τα παϊδάκια χωρίς να ασκήσετε μεγάλη πίεση. Εάν δεν είναι αυτό εφικτό υπάρχει πάρα πολύ λίπος.

Ένας επιπλέον παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαχείριση της παχυσαρκίας στις γάτες, είναι το κυνήγι. Μπορεί να είναι αναγκαίο να περιορίστε τη γάτα σας στο σπίτι για να αποτρέψετε τις επιπλέον “προσθήκες” τροφών στη διατροφή της.

Σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

Σωστή Διατροφή

Τα υπέρβαρα ζώα καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από ό, τι χρειάζονται. Σε συνεργασία με τον κτηνίατρό σας καθορίστε τις θερμιδικές απαιτήσεις του κατοικίδιου σας, και επιλέξτε τη κατάλληλη τροφή καθώς και τη δοσολογία ανάλογα με τις ανάγκες του

cf99df9b36d3fd419d7a80fc4f864d4f

Άσκηση

Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη συμβολή, τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για την συντήρηση. Η τακτική άσκηση καίει περισσότερες θερμίδες, μειώνει την όρεξη, αλλάζει τη σύνθεση του σώματος και θα αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας του κατοικίδιου σας.

Η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη

 Ένα επιτυχημένο πρόγραμμα διαχείρισης βάρους απαιτεί μόνιμες αλλαγές στις συμπεριφορά του ιδιοκτήτη. Εδώ είναι μερικά σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

     – Μην αφήνετε τη γάτα στο ίδιο χώρο όταν η οικογένεια τρώει.

     – Δώστε στο κατοικίδιο  σας πολλά μικρά γεύματα όλη την ημέρα.

     – Εισάγετε τα γεύματα και τις λιχουδιές μόνο στο μπολ του .

     – Μείωστε τα σνακ ή τις λιχουδιές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *