Εμετός και Διάρροια στο κατοικίδιο

Εμετός και Διάρροια στο κατοικίδιο

ΕΜΕΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΙΑ: ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

b5fdea9027dede8ab91bfcbe4d91d15b

Ο εμετός και η διάρροια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα των γαστρεντερικών διαταραχών. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των ιών και των παρασίτων, από κάτι πολύ απλό, όπως να έχει φάει κάτι χαλασμένο, εώς κάτι πιο περίπλοκο όπως ο καρκίνος ή κάποιο όργανο με  πρόβλημα (όπως η νεφρική ανεπάρκεια).

Μπορεί να μεταφραστεί ως γαστρεντερίτιδα μια αναστάτωση ή φλεγμονή στο στομάχι και στο έντερο. Όπως και στους ανθρώπους, η γαστρεντερίτιδα έτσι και στα κατοικίδια ζώα μπορεί να προκληθεί από ένα πλήθος προβλημάτων που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή τους.

Ο εμετός συνήθως δείχνει ερεθισμό στο στομάχι και στο αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου, ενώ η διάρροια μπορεί να σημαίνει ερεθισμό οπουδήποτε κατά μήκος της εντερικής οδού. Αλλά αυτά είναι απλές γενικεύσεις, φυσικά.

Συμπτώματα και ταυτοποίηση

f4909148cceaa2167158ea8c0d21a12c Εμετός με καφέ χρώμα μπορεί να σημαίνει ερεθισμό ή αιμορραγία στο στομάχι.

Κόπρανα που είναι σκούρα ή μοιάζουν με πίσσα μπορεί να υποδεικνύει αιμορραγία στο στομάχι ή ψηλά στο έντερο.

Διάρροια που είναι υδαρής ή επικαλυμμένη με βλέννα συνήθως σημαίνει ένα πρόβλημα στο κόλον, τμήμα του εντέρου που είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση της περίσσειας υγρασίας από τα κόπρανα.

Ζωηρό, κόκκινο αίμα στα κόπρανα τείνει να προσδιορίσει ένα πρόβλημα  στο τελευταίο τμήμα του πεπτικού συστήματος, συνήθως του παχέος εντέρου ή του ορθού.

Επειδή το κατοικίδιο ζώο σας δεν μπορεί να μιλήσει, ο κτηνίατρός σας βασίζεται σε εσάς για σημαντικές πληροφορίες, όπως τα σημεία που αναφέρθηκαν παραπάνω. Παρακολουθήστε τη γαστρεντερική δραστηριότητα του κατοικίδιου ζώου σας, έτσι ώστε να μπορείτε να περιγράψετε την ποσότητα, τη συχνότητα, και το είδος του εμετού ή της διάρροιας. Εάν είναι δυνατόν, πάρτε ένα δείγμα του υλικού για να το δείξετε στον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρος μπορεί να χρειαστεί να εκτελέσει κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αιματολογικές Εξετάσεις

Έλεγχος κοπράνων για εντερικά παράσιτα ή άλλες ανωμαλίες

Ακτινογραφίες κοιλίας για ξένα σώματα ή σημεία απόφραξης

Υπερηχογράφημα κοιλίας, για να εξετάσει πιο προσεκτικά το έντερο και άλλα κοιλιακά όργανα

Θεραπεία

68c5ed6e88b38f52932c539ab7b9889d

Περιπτώσεις ήπιου εμετού ή / και διάρροιας συνήθως ανταποκρίνονται καλά με απλές βασικές συμβουλές που τηρούνται στο σπίτι. Νηστεία για 24 ώρες ώστε να επιτραπεί στον γαστρεντερικό σωλήνα να αναπαυθεί συστήνεται συχνά.  Εάν τα συμπτώματα σταματήσουν, το ζώο σας μπορεί να ξεκινήσει μικρές ποσότητες, εύπεπτης τροφής, όπως βραστό κοτόπουλο και ρύζι.

Αν τα παράσιτα είναι το πρόβλημα, θα συνταγογραφηθεί φάρμακο απο τον κτηνιατρό σας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αν η γαστρεντερίτιδα είναι μακρά σε διάρκεια, ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να δώσει υγρά ενδοφλεβίως, για προστασία από την αφυδάτωση.

Δυστυχώς, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις εύκολες, μερικές φορές είναι ένα σημάδι για πιο σοβαρά προβλήματα, όπως πρόβλημα στο ήπαρ ή νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτη, φλεγμονή του παγκρέατος, σοβαρή ιογενή λοίμωξη, ή αλλεργική νόσος του εντέρου. Ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορεί επίσης να προκαλέσουν έμετο και διάρροια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *