Σαρκοπτική- Δεμοδηκτική Ψώρα στα ζώα

Σαρκοπτική- Δεμοδηκτική Ψώρα στα ζώα

Τι προκαλεί ψώρα ;

Πρώτα ας δούμε τις μορφές της. Είναι η σαρκοπτική ψώρα , που προκαλείται από το Sarcoptes scabei και η δεμοδεκτική ψώρα που προκαλείται από το Demodex canis . Οι γάτες μπορούν επίσης να μολυνθούν με σαρκοπτική ψώρα . Αλλά η μορφή που είναι πιο κοινή σε γάτες είναι η Νοτοεδρική ψώρα (Notoedres cati). Η σαρκοπτική ψώρα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική μεταξύ των σκύλων . Τα Sarcoptic ακάρεα είναι μικροσκοπικά, με οκτώ πόδια πλάσματα τα οποία και συνδέονται στενά με τα τσιμπούρια . Ολόκληρος ο κύκλος ζωής τους είναι από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

c25bff6f7db71893d4679f1a6ce60547

9a780a353bc4221dd5ce4908679a8c7b

Το θηλυκό ακάρεο είναι διπλάσιο σε σχέση με το αρσενικό . Τα αρσενικά παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματος του ζώου ενώ τα θηλυκά ακάρεα στα ανώτερα στρώματα του δέρματος .

Το ζώο αρχίζει να έχει έντονη φαγούρα , ξύσιμο και φλεγμονή του δέρματος .

Κάθε ηλικίας σκυλί μπορεί να μολυνθεί , αλλά η σαρκοπτική ψώρα είναι πιο συχνή σε νεαρά ζώα .

Πώς το σκυλί μου μπορεί να πιάσει Σαρκοπτική ψώρα ;

Συνήθως μεταδίδεται από την στενή επαφή ανάμεσα σε ένα σκύλο που μεταφέρει τα ακάρεα. Η μέθοδος εξάπλωσης είναι παρόμοια με εκείνη των ψειρών στα παιδιά. Η σαρκοπτική ψώρα μπορεί να μεταδίδεται από την επαφή με αντικείμενα , όπως κουβέρτες και άλλα αντικείμενα που έχουν πρόσφατα χρησιμοποιηθεί από μολυσμένα ζώα . Τα ακάρεα γενικά δεν επιβιώνουν για περισσότερο από 2-4 ημέρες .
Η σαρκοπτική ψώρα μεταδίδεται συνήθως σε καταφύγια ζώων , κυνοκομεία και στα Pet Shop. Επίσης, μεταφέρονται σε σαλόνια καλλωπισμού μέσω πετσετών και κουρευτικών μηχανών.

Σημάδια που δείχνουν ότι το σκυλί μου έχει σαρκοπτική ψώρα ;

4208af761b6f7f79f056965d49c4aeee

5d394399591c5186842fa9c7315d1a73

Θα δείτε μικρά κόκκινα σημάδια σε αυτιά, πρόσωπο, κεφάλι.

Εκτός από έντονο ερεθισμό το ζώο θα έχει φαγούρα και θα ξύνεται, όπως επίσης και ξηροδερμία η οποία είναι πολύ χαρακτηριστική στη σαρκοπτική ψώρα .

Πώς ο κτηνίατρος μου θα διαγνώσει αν πάσχει από σαρκοπτική ψώρα;

Ο κτηνίατρός σας θα βρεί ακάρεα , τα αυγά ή άκαρι και περιττώματα στο κατοικίδιο ζώο σας .
Ωστόσο, όταν ένα κατοικίδιο ζώο έχει λουστεί χωρίς κρούστες είναι πιο δύσκολος ο εντοπισμός τους. Αυτό απαιτεί συχνά αρκετές αποξέσεις και μικροσκοπική εξέταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις , με την κατάποση ακάρεων από το ζώο μπορεί να βρεθούν στα κόπρανα του ζώου. Ένα τεστ αντισωμάτων (ELISA ) μπορεί να δώσει την απάντηση αν το ζώο έχει ψώρα.

Πως προκαλείται η δεμοδηκτική ψώρα;

Όλα τα σκυλιά συνήθως από τις μητέρες τους έχουν αυτό το ακάρι , τα ακάρεα μεταφέρονται από τη μητέρα του νεογνού μέσα από τα χάδια κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής . Τα περισσότερα σκυλιά ζουν σε αρμονία με τα ακάρεα τους. Ωστόσο , εάν οι συνθήκες αλλάξουν τη φυσική ισορροπία , όπως το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου , τα ακάρεα Demodex μπορούν να αποκτήσουν το πάνω χέρι . Τα ακάρεα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια του δέρματος.

Είναι η δεμοδηκτική ψώρα μεταδοτική ;

Δεν θεωρείται μια μεταδοτική ασθένεια και η απομόνωση των προσβεβλημένων σκύλων γενικά δεν θεωρείται απαραίτητη . Τούτου λεχθέντος , υπάρχουν ορισμένες συνθήκες υπό τις οποίες τα ακάρεα μπορούν να εξαπλωθούν από το ένα σκυλί στο άλλο .

Που ζουν τα ακάρεα;

Τα ακάρεα ζουν μέσα στους θύλακες των τριχών – ένα δύσκολο μέρος για τα ακαρεοκτόνα ( χημικές ουσίες που σκοτώνουν τα ακάρεα ).

Πρόγνωση

Όσο μικρότερο είναι το σκυλί , τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα θεραπείας. Σε πολλές περιπτώσεις ενηλίκων, η ασθένεια ελέγχεται με τη θεραπεία , αλλά και αυτή δεν είναι πάντα αποτελεσματική . Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην ελεγχθεί .

Υποτροπή

Όταν εμφανιστεί υποτροπή είναι συχνά επειδή ο σκύλος φαίνεται να είναι φυσιολογικός και ο ιδιοκτήτης δεν συνεχίζει την αγωγή.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *