Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

ΠΑΘΟΛΟΓΙA

Ο τομέας της παθολογίας καλύπτει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ιατρικής και περιλαμβάνει τη διάγνωση και την μη χειρουργική αντιμετώπιση πολλών παθήσεων ενός ή περισσοτέρων οργάνων ή και ολόκληρου του σώματος. Αναφερόμαστε σε οτιδήποτε έχει να κάνει με διαταραχές του μεταβολισμού, παθολογίες γαστρεντερικής, δερματολογικής, νεφρολογικής φύσεως, παθολογίες αναπνευστικού, λοιμωδών και ενδοκρινολογικές.  Πολλοί από αυτούς τους τομείς χρήζουν περαιτέρω ειδική αντιμετώπιση, όμως ο παθολόγος παραμένει να είναι αυτός που καθορίζει τη σύνδεση ανάμεσα στα συμπτώματα και τις αιτίες έτσι ώστε να ορίσει την κατάλληλη διαγνωστική και θεραπευτική στρατηγική για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Παράλληλα με αυτήν την δράση της ‘’πρώτης γραμμής’’, ο παθολόγος ασχολείται και με την  προληπτική ιατρική, η οποία περιλαμβάνει τους καθορισμένους εμβολιασμούς και τα screening ρουτίνας.

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ

Στην κτηνιατρική, οι πιο συχνές  ορθοπεδικές βλάβες ειναι τραυματικής φύσεως, ακολουθούμενες από ασθένειες που σχετίζονται με την ανάπτυξη.

Ο ασθενής απαιτεί πολύπλευρη και συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση με απαραίτητο πρώτα τον έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας, και αποκατάσταση κοιλιακών και νευρολογικών διαταραχών που συνοδεύουν συχνά κατάγματα τραυματικής προέλευσης. Η διαχείριση των καταγμάτων αυτών μπορεί να απαιτήσει  περίδεση σε απλές περιπτώσεις, εώς και εσωτερική ή εξωτερική οστεοσύνθεση σε πιο σύνθετες.

Η φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση και συνεργασία των ιδιοκτητών είναι σημαντικό για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.

ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ 

Η θεραπεία του καρκίνου είναι ένας τομέας με σημαντική πρόοδο στο πεδίο της κτηνιατρικής. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις την εξάλειψη της ασθένειας αλλά και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο

Οι εξετάσεις αίματος , το υπερηχογράφημα , η συμβατική ακτινολογία , οι κυτταρολογικές εξετάσεις , η βιοψία , είναι τα στάδια της διάγνωσης της νόσου στις περισσότερες περιπτώσεις . Συνήθως αυτές οι διαδικασίες εκτελούνται χωρίς τη χρήση της γενικής αναισθησίας , η οποία είναι απαραίτητη , αν ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία , μαγνητική τομογραφία ή βιοψία .

Η θεραπεία μιας νόσου μπορεί να απαιτεί χορήγηση φαρμάκων (χημειοθεραπεία ) σε συνδυασμό ή οχι με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή τοπικές θεραπείες, όπως ηλεκτροχημειοθεραπεία .

Ο στόχος είναι πάντα να βελτιώσουν την κατάσταση –ποιότητα- και το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς χωρίς να βλάπτουν την υγεία του. Οι ιδιοκτήτες των ασθενών μας συχνά ειναι ανήσυχοι και προβληματίζονται πριν ξεκινήσει ενας χημειοθεραπευτικός κύκλος για την αποδοτικότητα και τις παρενέργειες που μπορεί να συμβούν στο κατοικίδιο ζώο τους και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό  και σεβαστό.

Καλό θα είναι να γίνεται μια πολύ προσεκτική και σφαιρική προσέγγιση στο κάθε περιστατικό ξεχωριστά, ζυγίζοντας πάντα τα ωφέλη ενός θεραπευτικού σχήματος, προσπαθώντας να μειώνονται οι παρενέργειες το περισσότερο δυνατό, χρησιμοποιώντας τα λιγότερο επιθετικά πρωτόκκολα.

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ 

Η καρδιακή νόσος συχνά προκαλεί μη ειδικά συμπτώματα , όπως νυκτερινό βήχα , κόπωση και μειωμένη απόδοση .

Κατά τη διάρκεια κάθε επίσκεψης ο κτηνίατρος ελέγχει την καρδιακή λειτουργία μέσω της ακρόασης και της κλινικής εξέτασης . Από τη στιγμή που από το ιστορικό και την επίσκεψη προκύπτουν ύποπτες αλλοιώσεις, συνίσταται περαιτέρω διερεύνηση με καρδιολογικές εκτιμήσεις που περιλαμβάνει μία ακτινογραφία θώρακος , ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχοκαρδιογράφημα .

Όταν υπάρχει υποψία αρρυθμιών, μπορεί να είναι χρήσιμο να εκτελεστεί ένας έλεγχος με τον 24ωρο ηλεκτροκαρδιογράφο. Αυτό είναι τώρα δυνατό να γίνει στο σπίτι , χάρη σε μια μικρή φορητή συσκευή ηλεκτροκαρδιογραφήματος ( Holter ) όπου ο σκύλος μπορεί να φέρει κοντά στο σώμα με τη βοήθεια ενός επιδέσμου . Η καταγραφή που εκτελεί η συσκευή στη συνέχεια αποκωδικοποιείται ηλεκτρονικά.

Μερικές συγγενείς καρδιοπάθειες είναι χαρακτηριστικές  συγκεκριμένων φυλών ( Boxer , Buldog , Γερμανικός Ποιμενικός , Doberman , Cavalier King , Main Coon ) , γι αυτό και σε αντίστοιχες περιπτώσεις συχνά συνιστάται μια προληπτική καρδιολογική εξέταση πριν από το πρώτο έτος της ηλικίας τους .

Σε ασθενείς μεγαλύτερους των 6 ετών πραγματοποιούνται καρδιολογικές εξετάσεις όταν πρόκειται να υποστούν πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις , για να αποκλειστεί η παρουσία εμφανής κλινικής καρδιακής νόσου , αλλά και ευρήματατα τα οποία μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τον ασθενή κατά τη διάρκεια της αναισθησίας .

ΕΞΩΤΙΚΑ ΖΩΑ

Κουνέλια, κουνάβια, ερπετά και αμφίβια, πτηνά.

Σήμερα αυτά τα ζώα είναι όλοενα και περισσότερο παρόντες στα σπίτια μας. απλά αναλογιστείτε ότι το κουνέλι είναι το τρίτο πιο κοινό είδος, μετά το σκύλο και τη γάτα.

Ως εκ τούτου, καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαία η παρουσία του κτηνιάτρου, ο οποίος ειδικεύεται στη φροντίδα των ζώων αυτών. Διότι τα εξωτικά ζώα στην πραγματικότητα έχουν διαφορετικές ανάγκες από εκείνες ενός σκύλου ή μιας γάτας.

ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Η υγεία των ζώων μας είναι ένα σημαντικό θέμα που μπορεί να τους εγγυηθεί μια ειρηνική ζωή, απαλλαγμένη από προβλήματα. Συχνά, όπως στους ανθρώπους, η καλή φυσική κατάσταση πηγάζει από μια τέλεια φροντίδα των δοντιών, έτσι ισχύει και για τους σκύλους και τις γάτες. Συμβάλλει στην ευημερία και, συνεπώς, σε λιγότερες επιθέσεις από βακτήρια και επιμόλυνσεις. Τα βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν τη στοματική κοιλότητα, αλλά και να προκαλέσουν στοματίτιδα, αποστήματα, ή σπασμένα δόντια με σχετική νέκρωση του προσβεβλημένου τμήματος. Η ποιότητα του σάλιου του κατοικιδιου, ποια τροφή καταναλώνει το ζώο αλλά και η καθημερινή περιποίηση από τον ιδιοκτήτη ειναι τρεις βασικοί λόγοι που συμβάλλουν στην στοματική υγιεινή

Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη στον κτηνίατρο-οδοντίατρο τόσο για μια απλή επιβεβαίωση καλής στοματικής υγιεινής όσο για τυχόντα προβλήματα και συνεπώς έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Η αποτρύγωση, ή κοινώς αποκαλούμενος καθαρισμός δοντιών, πραγματοποιείται με μηχάνημα υπερήχων, ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται στην ανθρώπινη οδοντιατρική. Το κατοικίδιο βρίσκεται σε ήπια χαλάρωση- μέθη έτσι ώστε να μην πονάει αλλά να μπορεί και ο κτηνίατρος να κρατάει εύκολα το στόμα του ανοιχτό καθόλη την διάρκεια της εξέτασης. Σίγουρα μια καθημερινή περιποίηση της στοματικής κοιλότητας του κατοικιδίου μας θα διατηρήσει αυτό το αποτέλεσμα μετά την αποτρύγωση για αρκετό καιρό, αλλά ο κτηνίατρος είναι αυτός που θα μας υπενθυμίζει κάθε πότε είναι απαραίτητο να το επαναλαμβάνουμε.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Το vetherpay συνεργάζεται με εξειδικευμένα κτηνιατρικά εργαστήρια με σκοπό την αξιόπιστη και άμεση διάγνωση. Πρόκειται για κτηνιατρικά εργαστήρια οι εγκαταστάσεις των οποίων είναι άρτια εξοπλισμένα με τελευταίας τεχνολογίας  μηχανήματα παρέχοντας ευρύ φάσμα εργαστηριακών αναλύσεων στους κλάδους της Αιματολογίας, Μικροβιολογίας, Κλινικής Χημείας, Ενδοκρινολογίας, Ανοσολογίας, Κυτταρολογίας, Ιστοπαθολογίας και Μοριακής Βιολογίας

2 Comments

 1. Avatar
  NIKos February 05, 2015

  η γατα μου αρχισε εδω και 2-3 μερες να νιαουριζει συνεχεια και με πολυ ενταση. Νομιζω πως θελει να πραγματοποιησει σεξουαλικη επαφη με αρσενικο γατακι. Επισης το αιδοιο της ηταν βρεγμενο με διαφανες υγρο σημερα το βραδυ.Η φιλη μου μου ειπε να μην το παω για στειρωση αμεσως διοτι μπορει να προκυψει προβλημα αιμορραγιες κλπ.Διαβασα σε πολλες σελιδες οτι πρεπει να κανω στειρωση αμεσως.Υπαρχει καποιος τροπος για να βοηθησω το γατι να ξεχαστει η κατι τετοιο.Γιατι φαινεται σαν να ποναει και ειναι αρκετα ασχημο να νιαουριζει και νιωθω ασχημα για το καημενο.Στειρωση αμεση?Δεν εχει κλεισει τον 1 χρονο ακομη.

 2. Avatar
  Eva Kapsalis June 09, 2016

  Καλησπέρα σας,
  Ονομάζομαι Εύα Καψάλη και είμαι εκτροφέας γατών Βengal & Burmese. Θα ήθελα να με ενημερωσετε αν έχετε δυνατότητα εξέτασης για υπέρηχο υπετροφικής καρδιομυοπάθειας και αν ναι, με τι κόστος; Οι γάτες βεγγάλης πρέπει να εξετάζονται κάθε χρόνο διότι είναι επιρρεπείς στην συγκεκριμένη καρδιακή πάθηση.
  Επίσης θέλω να ρωτήσω αν η τιμή μεταβάλλεται, εφόσον ο αριθμός των γατών είναι πάνω από ένας? Διότι για παράδειγμα τώρα πρέπει να εξεταστούν 2 γατoύλες μας, σε 1 μήνα άλλες 2 γατούλες μας και σαν συνολο έχουμε 8 γατούλες για ετήσιο check-up.

  Σας ευχαριστώ και αναμένω απάντησή σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *