Μαστίτιδα στο Σκυλο

Μαστίτιδα στο Σκυλο

2213710256

Η μαστίτιδα είναι ουσιαστικά μια βακτηριακή λοίμωξη των αγωγών του γάλακτος στους μαστικούς αδένες ενός σκύλου. Όταν μία σκύλα είναι έγκυος, το σώμα της, ετοιμάζεται να υποστηρίξει τη γέννα, και αυτό περιλαμβάνει και την παραγωγή γάλακτος για τα νεογνά.

Όταν τα νεογνά γεννηθούν και αρχίσουν  να θηλάζουν μπορεί να δημιουργήσουν πληγές στις θηλές της μητέρας, έτσι υπάρχει περίπτωση να εισαχθούν βακτήρια. Υπό κανονικές συνθήκες, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να καταπολεμήσει τα εισβάλλοντα βακτήρια, αλλά όταν δεν μπορεί τα βακτήρια παίρνουν θέση στον ιστό και η μαστίτιδα αρχίζει να  αναπτύσσεται. Οι πιθανότητες να προσβληθεί μία σκύλα από κάποια λοίμωξη είναι υψηλότερη αν τρέφεται από τα σκουπίδια. Αν σε περίπτωση αφεθεί χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σηπτικό σοκ και στη συνέχεια σε θάνατο.

Για να προσβληθεί μια σκύλα από μαστίτιδα δεν είναι απαραίτητο να είναι έγκυος, κάθε θηλυκό μπορεί να προσβληθεί. Αυτό περιλαμβάνει μη-έγκυες και μεγαλύτερης ηλικίας . Σε περιπτώσεις όπως αυτή, ο καρκίνος των μαστικών αδένων είναι μια άλλη πιθανή αιτία.

DSC_0436

Συμπτώματα

Το να εντοπίσετε τα σημάδια της μαστίτιδας είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη θεραπεία που θα σώσει όχι μόνο το ζώο από μεγάλη ταλαιπωρία, αλλά θα μπορούσε να το σώσει από μια πιο σοβαρή λοίμωξη του αίματος.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Ξαφνική απώλεια της όρεξης

Πυρετός και λήθαργο

Επιθετική συμπεριφορά (που προκαλείται από τον πόνο)

Ερεθισμός σε ένα ή περισσότερα στήθη

Ερυθρότητα, θερμότητα, οίδημα και σκληρότητα του πάσχοντα μαστού

Σκούρος αποχρωματισμός του πληγείσα μαστού

Αποχρωματισμένο γάλα

Δυσώδη απαλλαγή πύον από τη θηλή

DSC_0436

Ακόμη και τα ίδια τα κουτάβια μπορούν να δείξουν ότι κάτι δεν πάει καλά :

Ανήσυχη συμπεριφορά (κλάμα, ανησυχία)

Αφυδάτωση

Απώλεια βάρους

Τυχόν λήθαργο που ακολουθείται από το θάνατο

teat with mastitic milk DSCN4847

Διάγνωση

Η διάγνωση στη περίπτωση σκύλας που πάσχει απο μαστίτιδα είναι σχετικά απλή. Ο κτηνίατρος θα εξετάσει απαλά το στήθος του σκυλιού για να καθοριστεί εάν μία ή περισσότερες θηλές έχουν μολυνθεί.

Θεραπεία

Αν υποψιάζεστε ότι η σκύλα  σας μπορεί να πάσχει από μαστίτιδα, καλέστε τον κτηνίατρό σας αμέσως για να αναφέρετε ό, τι έχετε παρατηρήσει. Η θεραπεία για τη μαστίτιδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο έχει προχωρήσει η μόλυνση.

Οι κοινές θεραπείες περιλαμβάνουν:

Ζεστές κομπρέσες στο επηρεασμένο στήθος . Αυξάνει την κυκλοφορία, ανακουφίζει τη πίεση και μειώνει τον πόνο.

Πιέζοντας το στήθος απομακρύνουμε το μολυσμένο γαλα και οποιαδήποτε έκκριση πύου με μια χαρτοπετσέτα.

Χορήγηση αντιβιοτικών και ορμονικών σκευασμάτων

Μαστεκτομή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *