Σαλμονέλωση στο Σκύλο

Σαλμονέλωση στο Σκύλο

Στους ανθρώπους υπάρχουν τυφοειδή είδη σαλμονέλας (που προκαλείται απο σαλμονέλα τύφου και salmonella paratyphi) που είναι απολύτως ανθρώπινης προέλευσης. Ωστόσο ,υπάρχουν και άλλες μορφές ,που είναι γνωστές ως μη -τυφοειδή , που μπορεί να προκύψουν απο την κατανάλωση τροφών που έχουν μολυνθεί απο μολυσμένα περιττώματα των ζώων.

Τι γίνεται όμως με τα σκυλιά;

Οι οργανισμοί της Salmonella είναι πανταχού παρόντες και μπορούν να προσβάλλουν ακόμα και υγιείς σκύλους . Επιπλέον οι σκύλοι που τρέφονται με ακατέργαστη τροφή,άψητα αυγά ή μισοψημένα κρέατα , είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε μικροργανισμούς salmonella.

Η σαλμονέλωση μπορεί να μεταδοθεί απο τα κατοικίδια στους ανθρώπους αλλά και το αντίστροφο. Στο σκύλο συχνά δέν υπάρχουν συμπτώματα , μπορεί όμως να εμφανιστούν τα εξής : πυρετός, έλλειψη όρεξης , λήθαργος, διάρροια και κοιλιακό άλγος.

Η λοίμωξη μπορεί να περάσει στον οργανισμό σε φάση συψαιμίας/ενδοτοξαιμίας κατά την οποία οι τοξίνες που παράγονται απο τα βακτήρια εξαπλώνονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Τα σκυλιά μπορούν να είναι φορείς της σαλμονέλλωσης χωρίς να είναι τα ίδια άρρωστα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *