Ασπεργίλλωση στα Πτηνά

Ασπεργίλλωση στα Πτηνά

Η Ασπεργίλλωση, που πιο συχνά αναφέρεται ως “asper” είναι μια σοβαρή μυκητιασική λοίμωξη που τα πτηνά συντροφιάς  μπορεί να προσλάβουν. Είναι σημαντικό να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα της asper έτσι ώστε να δώσετε στο πτηνό σας την κατάλληλη βοήθεια πριν να είναι πολύ αργά.

Τι είναι ασπεργίλλωση;

7c18b01757e29040b9c8217cb490840001a2674ffc2863f3ef99f4fe0aabe9ab

Ασπεργίλλωση είναι μια αναπνευστική ασθένεια που προκαλείται από ένα μύκητα που ονομάζεται Aspergillus. Αυτός ο μύκητας βρίσκεται σε όλο το περιβάλλον, αλλά κυρίως παρατηρείται σε σάπια ύλη, όπως σε ένα σωρό λιπάσματος, νεκρά φύλλα, ή τα σκουπίδια.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ασπεργίλλωσης;

asperGFCustom_Bird_Xray

Τυπικά παρατηρείται στο μικροσκόπιο ως μυκητιακή υφή που έχει περάσει μέσω της πεπτικής οδού ή σε δείγματα μικροσκοπικής απαλλαγής από την αναπνευστική οδό και της χοανικής σχισμής (το επάνω μέρος του στόματος του πουλιού ). Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συλλέγει κοπράνα και δείγμα απο την χοανική σχισμή.

Οι ακτινογραφίες μπορούν να δείξουν αυξήση στους πνεύμονες και στους θύλακες του αέρα που μπορεί να υποδεικνύουν μια σοβαρή λοίμωξη του aspergillus αλλά ένα δείγμα των εν λόγω αυξήσεων πρέπει να ληφθεί ώστε να επιβεβαιώσει ότι είναι στην πραγματικότητα ασπεργίλλωση.

Μια ειδική εξέταση που ονομάζεται PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης) μπορεί επίσης να βοηθήσει για τον εντοπισμό της ασθένειας.

Πως μπορεί να προσβληθεί το πουλί;

Μπορεί να σκέφτεστε ότι το πουλί σας δεν είναι σε κίνδυνο , αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι. Η ταίστρα, τα τρόφιμα, τα κλινοσκεπάσματα  μπορεί να κουβαλούν τον μύκητα. Σκουπίδια, μπάζα αυλής, λίπασμα, και βρώμικα κλουβιά μπορεί να γίνουν η αιτία της ασθένειας.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε την ασπεργίλλωση

Κρατώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του πουλιού σας ισχυρό τρώγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα .

Κρατήστε τα ωδικά πτηνά σας καθαρά, να πλένετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ καλά πριν τα δώσετε στο πουλί σας. Πλύνετε τα χέρια σας εάν έχετε χαιδέψει άλλο πουλί και να μην αφήνετε το πουλί σας σε βρώμικο περιβάλλοντα χώρο

Inside New Parrot Cage 670px-Clean-a-Birdcage-Step-4

Πως να αντιμετωπίσετε την ασπεργίλλωση

Αν η λοίμωξη διαγνωστεί πριν το πουλί επηρεαστεί σοβαρά από την ασθένεια, τότε υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα ανάκαμψης. Αν ο μύκητας καταλαμβάνει χώρο στους θύλακες αέρα των πνευμόνων και στο πουλί σας προκαλεί σημαντική αναπνευστική δυσφορία και δυσκολία στην αναπνοή, μπορεί να αντιμετωπιστεί αφαιρώντας το πρόβλημα μόνο χειρουργικά και είναι ενδεικτικό μιας χρόνιας αναπνευστικής νόσου.

Τα φάρμακα για τη θεραπεία της λοίμωξης Aspergillus χορηγούνται από το στόμα και περιλαμβάνουν κετοκοναζόλη, ιτρακοναζόλη. νυστατίνη, αμφοτερικίνη Β, και άλλα. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται συνήθως για μερικές εβδομάδες.

Αν υποψιάζεστε ότι το πουλί σας έχει ασπεργίλλωση θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν. Όσο νωρίτερα μπορείτε να ανιχνεύσετε τη μόλυνση τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία και οι πιθανότητες πλήρης ανάκαμψης να είναι μεγαλύτερες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *