Εμβόλια Γάτας

Εμβόλια Γάτας

 80685854c2757aef984c27fe7ba1d520

Τα αντισώματα που περιέχει το μητρικό γάλα προστατεύουν το γατάκι κατά τις πρώτες 8-12 εβδομάδες της ζωής του, παρέχοντας του τη λεγόμενη παθητική ανοσία, αλλά και εξουδετερώνοντας τα περισσότερα εμβόλια που θα του χορηγηθούν κατά την περίοδο αυτή. Ορισμένες όμως φορές τα μητρικά αντισώματα δεν επαρκούν για να καλύψουν πλήρως το ζώο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η προστασία διαρκεί και πέρα από αυτή την ηλικία. Ο πρώτος εμβολιασμός της γατούλας, ο οποίος πραγματοποιείται στην ηλικία των 8-9 εβδομάδων, ακολουθείται από δύο επαναληπτικούς: ο πρώτος 3 ως 4 εβδομάδες αργότερα, ενώ ο δεύτερος, σε ηλικία 14 ως 16 εβδομάδων, οπότε είναι καλυμμένο για τους επόμενους 12 μήνες. Τα ενήλικα ζώα εμβολιάζονται μια φορά το χρόνο.  Στα ζώα για τα οποία δεν γνωρίζουμε εάν έχουν εμβολιαστεί και πότε, χορηγείται μία μόνο δόση, η οποία ακολουθείται από τον ετήσιο επαναληπτικό εμβολιασμό κάθε 12 μήνες.   Τα εμβόλια που γίνονται στη γάτα βοηθούν στην πρόληψη των παρακάτω ασθενειών:

  • Λοιμώδης Ρινοτραχειίτιδας της γάτας.

Νόσημα που χαρακτηρίζεται από φτέρνισμα, στοματικά έλκη, ρινικό έκκριμα, επιπεφυκίτιδα, πυρετό και ανορεξία. Στην περίπτωση της χρόνιας μορφής, τα αναπνευστικά προβλήματα είναι μη αναστρέψιμα.

  • Καλυκοϊό

Εμπλέκεται στο σύμπλεγμα των νοσημάτων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος της γάτας.

  • Πανλευκοπενίας (γαστρεντερίτιδα της γάτας)

Ασθένεια σοβαρή και πολύ συχνά θανατηφόρας για τα μικρά γατάκια. Χαρακτηρίζεται από γαστρεντερικού τύπου συμπτωματολογία οξείας μορφής (εμετός, πόνος στην κοιλιακή χώρα, έντονη αφυδάτωση).

  • Ιογενή Λευχαιμία

Τα συμπτώματα της νόσου αυτής είναι αρχικά αόριστα, ασαφή (μείωση ή απώλεια της όρεξης, κατάπτωση, απώλεια βάρους). Στη συνέχεια είναι δυνατό να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως αναιμία, ίκτερος, στοματίτιδα, δύσπνοια, εμετός, διάρροια, κ.α. Η μετάδοση του ιού της Λευχαιμίας γίνεται μέσω των ρινικών εκκριμάτων και του σάλιου του άρρωστου ζώου. Οι γάτες που έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους ή που έρχονται σε επαφή με άλλες γάτες που ζουν ελεύθερες, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, συνεπώς ο εμβολιασμός τους κρίνεται απαραίτητος. Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί μόνο αφού γίνει το ειδικό τεστ για να επιβεβαιωθεί πως το ζώο δε νοσεί.

  • Χλαμυδίαση

Η οποία προκαλεί επιπεφυκίτιδας και ρινίτιδα. Τελευταία έχει περιγραφεί στον άνθρωπο μια μορφή επιπεφυκίτιδας που προκαλείται από την επαφή με το οφθαλμικό έκκριμα της μολυσμένης γάτας, συνεπώς η χλαμυδίαση θεωρείται εν δυνάμει ζωοανθρωπονόσος.

  • Λύσσας

Στη χώρα μας ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της λύσσας είναι υποχρεωτικός και για τις γάτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *