Λύσσα στη Γάτα

Λύσσα στη Γάτα

51e321f9979907f5f2c5855b537365ee

Τι είναι η λύσσα;

Η λύσσα είναι μια ιογενής νόσος που επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό όλων των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των γατών, των σκύλων και του ανθρώπους.

Πώς μπορεί γάτα μου να κολλήσει λύσσα;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι μετάδοσης του ιού της λύσσας. Η λύσσα πιο συχνά μεταδίδεται μέσω δαγκώματος από μολυσμένο ζώο. Λιγότερο συχνά, μπορεί να περάσει από το σάλιο ενός μολυσμένου ζώου εισερχόμενο στο σώμα ενός άλλου ζώου μέσω των βλεννογόνων ή μέσα απο μία ανοιχτή πληγή.

3b69b3ca6964b4da9a4ffa9a7cfa531a

Ποια είναι τα γενικά συμπτώματα της λύσσας;

Τα ζώο που θα προσβληθεί από λύσσα δεν θα δείξει σημάδια αμέσως . Τα συμπτώματα όταν εμφανιστούν μπορεί να είναι ποικίλα και μπορεί να πάρει μήνες για να αναπτυχθούν. Κλασικά συμπτώματα της λύσσας στις γάτες είναι οι αλλαγές στη συμπεριφορά (συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας, ανησυχία και το λήθαργο), αυξημένη φώνηση, απώλεια της όρεξης, αδυναμία, αποπροσανατολισμός, παράλυση, επιληπτικές κρίσεις, ακόμα και αιφνίδιο θάνατο.

 

Ποιές γάτες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο;

Οι μη εμβολιασμένες γάτες που περιφέρονται σε εξωτερικούς χώρους διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για να μολυνθούν.

Πώς διαγνώσκεται η λύσσα;

Δεν υπάρχει εξέταση για τη διάγνωση της λύσσας στα ζώντα ζώα. Η άμεση δοκιμασία φθορίζοντος αντισώματος είναι η πιο ακριβής δοκιμή για τη διάγνωση, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά το θάνατο του ζώου. Ο ιός της λύσσας μπορεί να επωαστεί στο σώμα της γάτας οπουδήποτε .

Πώς θεραπεύεται η λύσσα ;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη λύσσα. Η ασθένεια δυστηχώς οδηγεί σε θάνατο.

0a4f796a6a89178af3c4ea5f1e9ecd37

Πώς μπορεί να προληφθεί η λύσσα;

Ο εμβολιασμός είναι το κλειδί. Σε κάποιες χώρες ο εμβολιασμός κατά της λύσσας είναι νόμος!

Τι πρέπει να κάνω αν η γάτα μου έρθει σε επαφή με λυσσασμένο ζώο;

Βάλτε γάντια για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τη μόλυνση, και να καλέσετε τον κτηνίατρό σας για άμεση συνάντηση! Θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες αρχές ώστε να δηλώσετε το περιστατικό.

Ακόμα αν η γάτα σας είναι εμβολιασμένη κατά της λύσσας και έχει δαγκωθεί από λυσσασμένο ζώο, θα πρέπει να της δωθεί ξανά το εμβόλιο αμέσως και να είναι υπό παραολούθηση για 45 ημέρες.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *