Λύσσα στα κατοικίδια ζώα

Λύσσα στα κατοικίδια ζώα

 

845c652824e2e0087136cee2ed7e9a8a

Η Λύσσα αποτελεί ένα ιογενές νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι μια λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από διηθητό ιό.

Ο ιός αυτός μεταδίδεται στον άνθρωπο και στα άλλα ζώα από δάγκωμα κι από το σάλιο ζώων που πάσχουν από λύσσα ή και με την επαφή με κάποιο σημείο του δέρματος που έχει κάποια πληγή.

Ο ιός μεταναστεύει από την πύλη εισόδου του στον εγκέφαλο του θύματος. Κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης, η οποία στον άνθρωπο διαρκεί 20-40 ημέρες ενώ στα άλλα ζώα 15-30 ημέρες, δεν εκδηλώνονται συνήθως κλινικά συμπτώματα.

f38d27f557ae582ca6d2799cd9f52c1a

 Από τη στιγμή που ο ασθενής, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό της λύσσας, παρουσιάσει κλινικά συμπτώματα δεν υπάρχει περίπτωση σωτηρίας και ο θάνατος θα επέλθει μετά από λίγες ημέρες.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος υπενθυμίζει ότι η λύσσα είναι μια θανατηφόρος ζωοανθρωπονόσος, που οφείλεται σε στελέχη του ραβδοϊού Lyssavirus. Ο ιός μεταδίδεται μέσω του σάλιου, συνήθως από δάγκωμα λυσσασμένου ζώου ή με την επαφή σε σημείο του δέρματος που έχει κάποια πληγή.

 

 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

e8b545af1a53bc9967bf7498931bbcf6

Το πρώτο εμβόλιο γίνεται όταν το κουτάβι είναι 5-6 μηνών και το επόμενο 1 χρόνο αργότερα και μετά κάθε 2 χρόνια.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ

Αν προσβληθεί  σκύλος που δεν είναι εμβολιασμένος, η συμπεριφορά του θα γίνεται άκρως επιθετική, στη συνέχεια θα βγάζει σάλια και θα χαζολογάει.

Στη συνέχεια σπασμοί, παράλυση που οδηγούν στο θάνατο.

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

ü  Σήμανση, καταγραφή και υποχρεωτικός ετήσιος προληπτικός αντιλυσσικός εμβολιασμός όλων των δεσποζόμενων σκύλων και γατών με ευθύνη των ιδιοκτητών τους.

ü  Έλεγχος του αριθμού των αδέσποτων σκύλων και γατών με ευθύνη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ü  Οι κάτοικοι οφείλουν να αναφέρουν αμέσως στις αρμόδιες αρχές , κάθε περίπτωση δαγκώματος σε ανθρώπους ή άλλα ζώα.

ü  Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από όσους εργάζονται κοντά σε ζώα , που θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου και πρέπει να εμβολιάζονται προληπτικά κατά της λύσσας.

ü  Όσον αφορά σε κατοικίδια ζώα που έχουν δαγκώσει άνθρωπο πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες Αρχές (Κτηνιατρική Υπηρεσία, Αστυνομία, ) και: Εφόσον είναι δεσποζόμενα, εμβολιασμένα ή μη, να απομονώνονται και να παρακολουθούνται από Κτηνίατρο επί 15 ημέρες για τυχόν εκδήλωση συμπτωμάτων. Εφόσον είναι αδέσποτα, καλό είναι να γίνει μια κατά το δυνατόν ακριβής περιγραφή του ζώου, καθώς και της τοποθεσίας όπου έγινε η επαφή ανθρώπου-ζώου, ώστε αυτό να  εντοπιστεί και να επιχειρηθεί η σύλληψη, ο περιορισμός και η παρακολούθησή του, όπως παραπάνω.

ü  Σε περίπτωση που εντοπιστεί από τους πολίτες άγριο σαρκοφάγο ζώο στο περιβάλλον, οι πολίτες να πράττουν αναλόγως:

  • Εάν το ζώο είναι νεκρό, να αποφεύγουν την οποιαδήποτε επαφή ή μετακίνησή του και να ειδοποιούν άμεσα τις Αρμόδιες Αρχές.
  • Εάν το ζώο είναι ζωντανό, να μην προβαίνουν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να τους φέρουν σε κίνδυνο έκθεσης  (παροχή τροφής, χάϊδεμα ή προσπάθεια σύλληψής του).

ü  Σε ότι αφορά τα παραγωγικά ζώα (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους κλπ), ο κίνδυνος έκθεσής τους στη νόσο, αφορά κυρίως ζώα αγελαία, ή όσα βόσκουν εκτός σταύλου (σε ενσταυλισμένα ζώα η πιθανότητα είναι ιδιαίτερα μικρή). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *