Ο Οιστρικός Κύκλος στο Σκύλο

Ο Οιστρικός Κύκλος στο Σκύλο

Ο οιστρικός κύκλος, αντιπροσωπεύει, μία πολύ σημαντική φάση κατά τη διάρκεια της ζωής της σκύλας, τόσο ώστε θα είναι μια συνεχής διαδρομή που θα τη συνοδεύσει για το υπόλοιπο της ζωής της. Όντως στις σκύλες στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ένα τέλος στον κύκλο, και τα θηλυκά του είδους αυτού θα συνεχίσουν να μπαίνουν σε οίστρο για μια ολόκληρη ζωή. Ο σκύλος είναι το μόνο από τα κατοικίδια ζώα που είναι μονοοιστρικός εποχιακός, ειδικότερα, έχει έναν μόνο κύκλο οίστρου κατά τη διάρκεια ενός αναπαραγωγικού κύκλου που διαρκεί κατά μέσο όρο έξι μήνες. Η διάρκεια στην πραγματικότητα, δεν είναι ίδια για όλες τις φυλές. Θεωρείταιότι οι φυλές, όπως το Basenji παρουσιάζει τον κύκλο μία φορά το χρόνο, ο γερμανικός ποιμενικός και το rottweiler έχουν περιόδους ανάμεσα σε δύο οίστρους μειωμένους, και αντιστρόφως Labrador και Collie διαστήματα μεταξύ των κύκλων μεγαλύτερα.

5d7d7c60d06b5e2bee05beb97ebccd2f

Η πρώτη φορά: λένε ότι η αρχή του πρώτου οίστρου εμφανίζεται στους πρώτους 10-12 μήνες και ότι σε μικρόσωμες φυλές αρχίζει νωρίτερα από ότι στις μεγαλόσωμες. Οι μικρόσωμες, τείνουν να έχουν τον πρώτο τους οίστρο μεταξύ 6 και 10 μηνών, ενώ οι μεγαλύτερες φυλές μπορεί να έχουν τον πρώτο κύκλο μέχρι 18-20 μήνες της ηλικίας.

Στάδια οιστρικού κύκλου

 Πρόοιστρος

Οίστρος

Μέτοιστρος- Δίοιστρος

Άνοιστρος

Πρόοιστρος

Η αρχή του πρόοιστρου συμπίπτει με την απώλεια αίματος από το αιδοίο (κολπική αιμορραγία) και πρήξιμο του αιδοίου και τελειώνει όταν αρχίζει η σκύλα να είναι δεκτική στα αρσενικά. Η διάρκεια αυτής της φάσης είναι εξαιρετικά μεταβλητή, αλλά κατά μέσο όρο διαρκεί για 8-13 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, τα αρσενικά έλκονται από το θηλυκό, αλλά για την ώρα δεν έχει καμία πρόθεση να ζευγαρώσει.

Οίστρος

Είναι η στιγμή, που η σκύλα δέχεται να ζευγαρώσει. Κατά την περίοδο αυτή το αιδοίο φαίνεται πιο μαλακό και εξοιδημένο, υπάρχουν κολπικές εκκρίσεις που μπορούν να περιέχουν λίγο αίμα ή να είναι ελαφρώς οροαιματηρές. Η μέση διάρκεια του οίστρου είναι 10 ημέρες με μεγάλες διακυμάνσεις (7- 17 ημέρες).

Μέτοιστρος- Δίοιστρος

Η πρώτη ημέρα του δίοιστρου αρχίζει με την πρώτη μέρα της μη δεκτικότητασ. Λαμβάνει χώρα κατά μέσο όρο περίπου 6 ημέρες μετά την ωορρηξία ή 9 ημέρες ‘ αρχίζοντας από τον οίστρο, και μπορεί να πάει από 3 έως 17 ημέρες μετά την πρώτη αποδοχή. Η διάρκεια είναι περίπου 60 ημέρες, και μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 80 ημέρες. Σαφώς, αυτό το στάδιο εμφανίζεται εάν η σκύλα δεν είναι έγκυος και είναι το διάστημα όπου η σκύλα μπορεί να δείξει σημάδια ψευδοκύησης η΄πυομήτρας.

Άνοιστρος

Αντιπροσωπεύει τη στιγμή της αναπαραγωγικής συνταξιοδότησης (σεξουαλική αδράνεια μεταξύ κύκλων) και τελειώνει με την έναρξη του επόμενου πρόοιστρου με διάρκεια περίπου 4,5 μήνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *