Οι παθήσεις των αρθρώσεων στο σκύλο

Οι παθήσεις των αρθρώσεων στο σκύλο

 Δυσπλασία ισχίων

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από την κεφαλή και την κοτύλη . Η ανάπτυξη της δυσπλασίας του ισχίου προσδιορίζεται από μία αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων , αν και υπάρχει ένα πολύπλοκο μοτίβο κληρονομικότητας για τη διαταραχή αυτή , με πολλαπλά γονίδια να εμπλέκονται .

hip-dysplasia-diagram

Η δυσπλασία ισχίων είναι η αποτυχία των αρθρώσεων του ισχίου να αναπτυχθούν κανονικά ( γνωστή ως δυσπλασία ) , σταδιακά επιδεινώνεται και οδηγεί σε απώλεια της λειτουργίας των αρθρώσεων του ισχίου .

Το φύλο του σκύλου δεν φαίνεται να είναι ένας παράγοντας , αλλά μερικές φυλές είναι πιο πιθανό να έχουν τη γενετική προδιάθεση για δυσπλασία του ισχίου σε σχέση με άλλες φυλές . Οι μεγάλες φυλές που προσβάλλονται πιο συχνά, είναι οι Great Dane , Saint Bernard , Labrador Retriever , και τα Γερμανικά Ποιμενικά .

Η δυσπλασία ισχίων συχνά ξεκινά , ενώ ένα σκυλί είναι ακόμα νέο και σωματικά ανώριμο. Η έναρξη του προβλήματος συχνά αναπτύσσεται μετά από τους τέσσερις μήνες.

6b418325786a85331bc1ba592ccd4a56

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις μεταγενέστερης έναρξης, δυσπλασία του ισχίου μπορεί να αναπτυχτεί αργότερα λόγω οστεοαρθρίτιδας , μια μορφή της φλεγμονής των αρθρώσεων (αρθρίτιδα ), που χαρακτηρίζεται από χρόνια φθοράς του αρθρικού χόνδρου .

Συμπτώματα και Είδη

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το βαθμό της χαλαρότητα, το βαθμό της φλεγμονής των αρθρώσεων και τη διάρκεια της ασθένειας.

• Μειωμένη δραστηριότητα

• Δυσκολία στην άνοδο

• Απροθυμία να εκτελέσει άλμα, ή να ανέβει σκάλες

• Στενή στάση στα πίσω άκρα ( πίσω πόδια αφύσικα κοντά μεταξύ τους )

• Πόνος στις αρθρώσεις του ισχίου • Μείωση στο εύρος της κίνησης στις αρθρώσεις του ισχίου

• Η απώλεια της μυϊκής μάζας στους μυς του μηρού

• Διεύρυνση των μυών του ώμου οφείλεται στο βάρος που ασκείται πάνω στα μπροστινά πόδια καθώς ο σκύλος προσπαθεί να αποφύγει το βάρος στους γοφούς και αυτό οδηγεί σε επιπρόσθετη εργασία στους μυς του ώμου

Αιτίες

Οι επιρροές στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη της δυσπλασίας του ισχίου είναι γενετικές και περιβαλλοντικές:

• Γενετική προδιάθεση για χαλαρότητα ισχίου

• Η ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους (παχυσαρκία- διατροφικοί παράγοντες)

• Πυέλου – μυϊκή μάζα

Διάγνωση

Ο κτηνίατρός σας θα εκτελέσει μια πλήρη φυσική εξέταση στον σκύλο σας , ειδική ακτινογραφική λήψη , μία γενική εξέταση αίματος , ένα πάνελ ηλεκτρολυτών και ανάλυση ούρων

pic-2

. Ο κτηνίατρός σας θα χρειαστεί επίσης ένα πλήρες ιστορικό της υγείας του σκύλου σας ,την έναρξη των συμπτωμάτων , καθώς και τυχόν περιστατικά ή τραυματισμούς που μπορεί να έχουν συμβάλει στα συμπτώματα του σκυλιού σας .

Οστεοαρθρίτιδα , αρθρίτιδα

Η Οστεοαρθρίτιδα, επίσης είναι γνωστή ως εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων ( DJD ) , και ορίζεται ως η προοδευτική και μόνιμη μακροχρόνια επιδείνωση του χόνδρου που περιβάλλει τις αρθρώσεις. Η αρθρίτιδα είναι ο ιατρικός όρος για την φλεγμονή των αρθρώσεων , ενώ η οστεοαρθρίτιδα είναι ο όρος που αναφέρεται σε μια μορφή χρόνιας φλεγμονής των αρθρώσεων που προκαλούνται από αλλοιώσεις του αρθρικού χόνδρου . Τα μεγαλύτερα σκυλιά διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Συμπτώματα και Είδη

Τα συμπτώματα της DJD ποικίλλουν . Το σκυλί σας μπορεί να εμφανίζει μειωμένο δραστηριότητα , περιστασιακή χωλότητα και δυσκαμψία στη κίνηση που επιδεινώνεται με την άσκηση . Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αυξηθούν με την άσκηση , σε μεγάλες περιόδους αδράνειας , ή το κρύο .

Αιτίες

Δεν υπάρχει καμία γνωστή αιτία για την πρωτοβάθμια DJD . Ωστόσο , υπάρχει μια ευρεία ποικιλία των αιτίων της δευτεροπαθούς DJD , όπως τραύμα , φθορά στις αρθρώσεις και στους χόνδρους ή εκ γενετής ελάττωμα, όπως παραμορφωμένο ισχίο ( επίσης γνωστή ως δυσπλασία ισχίων ) .

Οι αιτίες της δευτεροβάθμιας DJD σε σκύλους μπορεί να περιλαμβάνουν ανώμαλη ανάπτυξη του ισχίου ή του αγκώνα, εξάρθρωση της επιγονατίδας ή τον ώμο , και διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα (OCD ) , μια κατάσταση κατά την οποία τα οστά και ο χόνδρος αναπτύσσονται ασυνήθιστα.

Η παχυσαρκία είναι ένας άλλος παράγοντας για DJD , δεδομένου ότι αυξάνει την πίεση στις αρθρώσεις . Επιπλέον , τα σκυλιά με διαταραχές όπως ο διαβήτης , η παρατεταμένη θεραπεία με στεροειδή , και hyperlaxity ( υπερβολική χαλαρότητα των αρθρώσεων ) μπορεί επίσης να είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για DJD .

Διάγνωση

Η διάγνωση της DJD μπορεί να γίνει με βάση την αποτίμηση της ιστορικών συμπτωμάτων, όπως μειωμένη δραστηριότητα ή δυσκαμψία , καθώς και μια φυσική εξέταση, η οποία θα αποκαλύψει το μειωμένο εύρος της κίνησης , παραμόρφωση των αρθρώσεων , και πρήξιμο ή πόνο στις αρθρώσεις .

86ec9354452240963633049b811b09ba

Θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει – να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου . Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και επανορθωτικές επεμβάσεις. Η φυσική θεραπεία είναι πολύ ευεργετική και μπορεί να γίνει με διάφορες ασκήσεις κίνησης όπως το κολύμπι, και το μασάζ .

tumblr_m85jsxhCA21roybpso1_r1_500

 smiling-shiba-inu

Jean-Pierre-Hourdebaigt-Giving-Dog-Massage-Therapy

Μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για τη μείωση του οιδήματος στις αρθρώσεις και το πόνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *