Βήχας του Κυνοκομείου

Βήχας του Κυνοκομείου

 

Λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα του σκύλου

Ο βήχας των ρείθρων ή kennel cough όπως είναι το κοινό όνομα που δίνεται στη λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα του σκύλου, είναι μια πολύ ιδιαίτερα μεταδοτική αναπνευστική ασθένεια . Όπως μπορούμε να καταλάβουμε από το όνομα αυτής, χαρακτηρίζεται από φλεγμονή της τραχείας και των βρόγχων. Αυτή η ασθένεια υπάρχει σε όλο τον κόσμο και είναι γνωστό ότι μολύνει ένα πολύ υψηλό ποσοστό των σκύλων τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, ιατρικά αναφέρεται και ως τραχειοβρογχίτιδα και Bordetella.

Νεαρά κουτάβια μπορεί να υποστούν  τις πιο σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από αυτή την ασθένεια, δεδομένου ότι έχουν υπανάπτυκτο ανοσοποιητικό σύστημα . Επίσης,  σε αυξημένο κίνδυνο βρίσκονται τα μεγαλύτερα σκυλιά, που έχουν μειωμένη ανοσολογική ικανότητα, και οι έγκυες σκύλες, οι οποίες επίσης έχουν μειωμένη ανοσία σε λοιμώξεις.

Συμπτώματα

Ξηρό βήχα hacking είναι το πιο κοινό σύμπτωμα

Ο βήχας μπορεί να ακούγεται σαν κορνάρισμα

 Τάση για έμετο

 Ρινικό έκκριμα

Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα προοδευτικά μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία, ανορεξία, πυρετό, λήθαργο  ακόμη και θάνατο

Αιτίες

Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου έχει υπάρξει μια πρόσφατη επιβίβασης που έχει τοποθετηθεί το σκυλί σε επαφή με μια σειρά από άλλα σκυλιά.

Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες που συμβάλλουν στη λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα είναι ο ιός παραγρίππης, και του μυκοπλάσματος. Ωστόσο, ο πιο κοινός και σημαντικός οργανισμός που προκαλεί τραχειοβρογχίτιδα είναι ο ιός παραγρίππης. Αυτός ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί ήπια συμπτώματα που διαρκούν λιγότερο από μία εβδομάδα, εκτός εάν υπάρχει ανάμειξη με άλλα βακτήρια.

Σύμφωνα με τα κλινικά συμπτώματα η ορατή εμφάνιση της μόλυνσης εμφανίζεται συνήθως τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά την αρχική έκθεση, αλλά όταν ενωθεί με άλλους οργανισμούς – όπως ένας συνδυασμός της λοίμωξης parinfluenza-bordetella bronchiseptica – τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και τρεις εβδομάδες.

Διάγνωση

Η διάγνωση για τη νόσο αυτή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό από το είδος των συμπτωμάτων που παρουσιάζονται και το κατα πόσο το σκυλί σας είχε έρθει σε επαφή με άλλα σκυλιά. Θα χρειαστεί να δώσετε ένα πλήρες ιστορικό της υγείας και της εμφάνισης των συμπτωμάτων του σκύλου σας. Ένα πλήρες προφίλ του αίματος , συμπεριλαμβανομένου ενός προφίλ βιοχημικών στο αίμα, μία γενική εξέταση αίματος, και ανάλυση ούρων. Αυτές οι εξετάσεις αίματος, μαζί με την απομόνωση του ιού και βακτηριακές καλλιέργειες, θα πρέπει να πραγματοποιείται με σκοπό να ελέγξει επιμέρους παράγοντες που προκαλούν το βήχα ρείθρων.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Για τη λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα του σκύλου υπάρχουν αντίστοιχα εμβόλια τα οποία μπορεί να πραγματοποιηθούν σε ένα κουτάβι από την ηλικία των τεσσάρων εβδομάδων.Το εμβολιο που γίνεται με την ενστάλλαξη του υγρού στη μύτη του ζώου υπερτερεί έναντι των υπολοίπων στον απαιτούμενο χρόνο ωρίμανσης του ανοσοποιητικού συστήματος . Επιβάλλεται το εμβόλιο σε σκύλους που πρόκειται να διαμείνουν σε ξενοδοχείο σκύλων, να συμμετέχουν σε διαγωνισμό ή σκύλοι που πρόκειται να μοιραστούν κοινά κλουβιά και ποτίστρες- ταίστρες .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *