Χολαγγειίτιδα και Χολαγγειοηπατίτιδα σε Γάτες

Χολαγγειίτιδα και Χολαγγειοηπατίτιδα σε Γάτες

  Χολαγγειίτιδα (φλεγμονή των χοληφόρων), και χολαγγειοηπατίτιδα (φλεγμονή των χοληφόρων πόρων και του ήπατος) είναι κοινά προβλήματα στις γάτες. Γάτες με χολαγγειίτιδα συνήθως δεν φαίνονται άρρωστες σε αντίθεση με γάτες που πάσχουν από χολαγγειοηπατίτιδα που συνήθως εμφανίζονται άρρωστες.

Αιτία

Οι δύο κύριες αιτίες της χολαγγειίτιδας και της χολαγγειοηπατίτιδας είναι μια βακτηριακή λοίμωξη (παγκρεατίτιδα, εντερίτιδα) ή μία ανοσο-διαμεσολαβούμενη ασθένεια.

Φυλή / Φύλο Προδιάθεση

Όλες οι φυλές των γατών μπορεί να επηρεαστούν, αν και των Ιμαλαΐων, περσικά, και σιαμαίες γάτες φαίνεται να πλήττονται συχνότερα. Οι αρσενικές γάτες φαίνεται να έχουν οξεία χολαγγειοηπατίτιδα πιο συχνά από ό, τι τα θηλυκά.

Σημάδια

Τα κλινικά σημεία είναι μεταβλητά. Η πιο κοινή ένδειξη είναι η ανορεξία, ο πυρετός, η κατάθλιψη, ο εμετός, η διάρροια μπορεί επίσης να είναι ενδείξεις.

Διάγνωση

Η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη. Οι εξετάσεις αίματος (CBC, βιοχημική ανάλυση του αίματος), ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα, με λεπτή βελόνα αναρρόφηση, και βιοψία ήπατος είναι συνήθως αυτές που απαιτούνται.

600px-sick-cat-IV

Θεραπεία

Η θεραπεία βασίζεται στην υποκείμενη αιτία και συχνά περιλαμβάνει αντιβιοτικά, στεροειδή, χολεκκριτικά και αντιχολολιθικά. Τα φάρμακα μπορεί να χρειαστεί να δοθούν για μήνες. Γάτες με ανορεξία μπορεί να χρειαστούν  χορήγηση υγρών, συμπληρώματα διατροφής, καθώς και διατροφικές αλλαγές.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποφευχθεί η χολαγγειίτιδα / χολαγγειοηπατίτιδα. Εάν η χολαγγειοηπατίτιδα έχει αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα προκαλέσει τελικά καταστροφή του ήπατος και ανεπάρκεια.

Πρόγνωση

Το ήπαρ έχει την ικανότητα αναγέννησης , αν του δοθεί αρκετός χρόνος, και πολλά κατοικίδια ζώα με ηπατική νόσο ανακάμπτουν. Η πρόγνωση για τα κατοικίδια ζώα με ανοσιακή ασθένεια, ιδιαίτερα εάν το στάδιο που βρίσκεται η νόσος είναι προχωρημένο, δεν είναι τόσο καλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *