Εντρόπιο και Εκτρόπιο στο Σκύλο

Εντρόπιο και Εκτρόπιο στο Σκύλο

Εκτρόπιο και Εντρόπιο … Οι  ανωμαλίες των βλεφάρων.

Εντρόπιο

Το εντρόπιο είναι μία κατάσταση όπου τα βλέφαρα του ζώου γυρίζουν υπερβολικά προς τα μέσα. Οι ανωμαλία αυτή μπορεί να είναι κληρονομική, συγγενή, ή να αποκτηθεί από ασθένεια ή τραυματισμό. Χωρίς χειρουργική επέμβαση , ο αδένας θα συνεχίσει να προεξέχει μέσα στο μάτι και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως λοίμωξη ή ξηροφθαλμία . Κάποιες φυλών σκύλων, όπως είναι τα Chow Chow, τα Bulldog και οι Μολοσσοί έχουν προδιάθεση για εντρόπιο. Εκείνα όμως που υποφέρουν περισσότερο απ’όλα είναι τα Shar pei λόγω των υπεβολικά ανεπτυγμένων πτυχών. Πολλές είναι οι φορές που συναντάται και στους δύο οφθαλμούς και στα δυο βλέφαρα, άνω και κάτω.

IMG_1217

Εκτρόπιο

Το εκτρόπιο είναι το αντίστροφο του εντρόπιου, το κάτω βλέφαρο πέφτει προς τα έξω και έχει ως συνέπεια να φαίνεται το κόκκινο που υπάρχει στο εσωτερικό. Εδώ οι  ευαίσθητες δομές του ματιού είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε τραυματισμούς ή ερεθιστικές ουσίες, όπως η σκόνη και άλλα ξένα σώματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα στα μάτια. Υπάρχει και εδώ προδιάθεση φυλών στις οποίες το κάτω βλέφαρο είναι από τη φύση του πιο χαλαρό. Τέτοιες φυλές είναι τα κυνηγόσκυλα γενικότερα, του Αγ. Βερνάρδου, η οικογένεια των Mastiffs.

50211852c53d17bbfeedad365a6ed668b9433da4

Σε σοβαρές ή μακροχρόνιες περιπτώσεις εντρόπιου, οι βλεφαρίδες των ματιών μπορεί να προκαλέσουν πόνο, μόνιμη βλάβη και απώλεια της όρασης από το τρίψιμο στον κερατοειδή, είτε μπροστά, στον βολβό του ματιού.

Διάγνωση

Η διάγνωση στηρίζεται στα συμπτώματα και στις οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Θεραπεία

Η θεραπεία μπορεί να είναι ιατρική ή χειρουργική, ανάλογα με τον τύπο, την αιτία, και τη σοβαρότητα της ανωμαλίας του βλεφάρου. Η πιο συχνή θεραπεία σε ελαφριές μορφές είναι είναι η εφαρμογή ορού ή γέλης ώστε να βοηθήσει το μάτι να γίνει πιό μαλακό και υγρό. Όμως σε σοβαρότερες καταστάσεις μπορούν να διορθωθούν μόνο με χειρουργικό τρόπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *