Τεχνητή Σπερματέγχυση στο Σκύλο

Τεχνητή Σπερματέγχυση στο Σκύλο

 

Σήμερα, πολλοί είναι οι εκτροφείς και οι κτηνίατροι που μπαίνουν στη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης. Πολλοί από αυτούς το βλέπουν ως έναν τρόπο για να αυξήσουν την ποιότητα της φυλής ξεπερνώντας τους περιορισμούς του χρόνου και του χώρου. Ένα εξαιρετικό αρσενικό, επιλέγεται με βάση την ευφυΐα του, την προσωπικότητα, και τη διάπλαση ώστε να μπορεί να συνεχίσει να παράγει απογόνους πολύ καιρό μετά το θάνατό του, ή να ζευγαρώσει με θηλυκά, από τον οποίο χωρίζονται χιλιάδες μίλια. Ακόμα η διαδικασία αυτή γίνεται και για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών. Επιπλέον, με την σωστή διαχείρηση του σπερματός του, θα είναι σε θέση να αναπαραχθούν πολλά περισσότερα θηλυκά από ότι θα ήταν φυσικά δυνατόν μέσω του κανονικού ζευγαρώματος.

Πλέον, η πραγματική τεχνική και η μεθόδος της τεχνητής γονιμοποίησης είναι σχετικά εύκολη και γίνεται από πολλές κτηνιατρικές κλινικές. Παρά το γεγονός ότι η μέθοδος είναι σχετικά νέα στην κτηνιατρική.

Η συλλογή του σπέρματος

hqdefault-2

Η συλλογή σπέρματος από ένα αρσενικό θεωρείται απλή διαδικασία και επιτυγχάνεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος απαιτεί την παρουσία ενός θηλυκού που είναι σε οίστρο. Τα δύο σκυλιά έρχονται σε επαφή και όταν το αρσενικό ανέβει πλέον στο θηλυκό, το πέος του ανακατευθύνεται σε ένα τεχνητό κόλπο όπου διεγείρεται ώστε να προκληθεί  εκσπερμάτωση. Η παρουσία του θηλυκού είναι χρήσιμη για να διεγείρει το αρσενικό και καθιστά ευκολότερη συλλογή. (Κατά τη διάρκεια του οίστρου, οργανικές ενώσεις που είναι γνωστό ως «φερορμόνες» εκκρίνονται από τον κόλπο του θηλυκού). Αυτές οι αερομεταφερόμενες χημικές ουσίες ευθύνονται για την προσέλκυση των αρσενικών από μεγάλες αποστάσεις από το θηλυκό. Ωστόσο, τα θηλυκά δεν είναι πάντα διαθέσιμα όταν ένα αρσενικό είναι σε διαδικασία δειγματοληψίας,οπότε εκεί χρησιμοποιούνται τεχνάσματα στο αρσενικό.

Ο δεύτερος τρόπος δεν απαιτεί την παρουσία θηλυκιάς σκύλας σε οίστρο, ούτε καν την παρουσία της. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός μηχανήματος που ονομάζεται ηλεκτροδιεγέρτης. Είναι ένα μηχάνημα που αποτελείται από ένα μακρόστενο εξάρτημα και μία ηλεκτρική πηγή. Ο σκύλος υποβάλεται σε μέθη οπότε οι λοιποί χειρισμοί δεν του γίνονται πλέον αντιληπτοί. Το μακρόστενο εξάρτημα τοποθετείται στον πρωκτό του σκύλου και φτάνουμε στο ύψος του προστάτη. Τότε ο ηλεκτροδιεγέρτης μέσω του χειριστή- κτηνίατρου στέλνει μικρά σε ένταση ηλεκτρικά ερεθίσματα ώστε να ενεργοποιηθεί ο προστάτης. Ετσι ο αρσενικός σκύλος εκσπερματώνει καθαρά ελεγχόμενα και το σπέρμα συλλέγεται σε κατάλληλο, αντίστοιχο δοχείο.

elettroeiaculatore6847753

Αξιολόγηση σπέρματος

Μετά τη συλλογή του σπέρματος, τα κύτταρα του ελέγχονται για να διασφαλιστεί ότι είναι επαρκώς συγκεντρωμένο και επαρκώς κινητικό κάνοντας ένα σπερμοδιάγραμμα. Αυτό γίνεται γιατί γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν παράγουν σπερματοζωάρια , αλλά μάλλον η ποιότητα και η ποσότητά τους είναι πολύ χαμηλή. Η μικροσκοπική αξιολόγηση του σπέρματος δεν αποτελεί εγγύηση ότι το υπάρχον σπέρμα είναι γονιμοποιήσιμο.

Γονιμοποίηση

Εάν τα σπερματοζωάρια φαίνεται να είναι επαρκής σε αριθμό και εμφανίζονται κανονικά, μπορούν να εγχυθεί αμέσως σε ένα θηλυκό χρησιμοποιώντας ένα μακρύ πλαστικό ή γυάλινο σωλήνα.

Αν η σκύλα δεν πρόκειται να αναπαράγει αμέσως, το σπέρμα μπορεί είτε να διατηρηθεί σε απλή ψύξη ή να καταψυχθεί. Διατηρημένο σε απλή ψύξη σπέρμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 24 ώρες.

Η κατάψυξη σπέρματος

Το σπέρμα μπορεί να καταψυχθεί σε δοχεία με υγρό άζωτο και να διατηρείθεί έτσι για χρόνια. Αυτό επιτρέπει στα θηλυκά να εκτρέφονται με αρσενικά που είναι μακριά ή που και ακόμη έχουν πεθάνει χρόνια πριν.

Sperm_Bank_for_dogs_kostas_karasavvidis_spermologist_journalist_athens_greece_spermatozoons_semen_frozen

Συμπέρασμα

Με τη σωστή χρήση, η τεχνητή γονιμοποίηση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας όλων των φυλών των σκύλων, επιτρέποντας ένα ευρύτερο φάσμα δυνητικών εταίρων αναπαραγωγής. Εάν αυτό χρησιμοποιείται για να εξαλείψει ανεπιθύμητα  γενετικά χαρακτηριστικά, ή ώστε να βελτιώθουν ή να ενισχύθουν , θα έχει θετική επίδραση .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *