Υπερφλοιοεπινεφριδισμός ή Σύνδρομο Cushing στο σκύλο

Υπερφλοιοεπινεφριδισμός ή Σύνδρομο Cushing στο σκύλο

411101eea858f913d5fbeab44cdae938 35432c3bf9865019f0cf0e65fb458780

Τα επινεφρίδια είναι μικρά ζεύγη τα οποία βρίσκονται ακριβώς πάνω από κάθε νεφρό. Η εξωτερική ζώνη των επινεφριδίων (ο φλοιός) αποτελείται από αδενικά κύτταρα που κατασκευάζουν κορτικοστεροειδή . Υπάρχουν δύο τύποι των κορτικοστεροειδών: τα μεταλλοκορτικοειδή και τα γλυκοκορτικοειδή. Τα μεταλλοκορτικοειδή ρυθμίζουν τις συγκεντρώσεις ηλεκτρολυτών. Τα γλυκοκορτικοειδή μειώνουν τη φλεγμονή και καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα γλυκοκορτικοειδή είναι το είδος των κορτικοστεροειδών που χρησιμοποιούνται σε όλα σχεδόν τα στεροειδή φάρμακα. Η έξοδος των κορτικοστεροειδών από τα επινεφρίδια ελέγχεται από την υπόφυση μέσω της παραγωγής φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης (ACTH).

Το σύνδρομο του Cushing είναι μια ασθένεια που προκαλείται από μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα γλυκοκορτικοστεροειδή, είτε κατασκευάζονται από το σώμα, είτε από λήψη φαρμάκων.

Οι όγκοι της υπόφυσης που εκκρίνει η ACTH διεγείρει τα επινεφρίδια να παράγουν μεγάλες ποσότητες ορμονών. Το 85% της παρατεταμένης υπερπαραγωγής των περιπτώσεων του συνδρόμου του Cushing είναι αυθόρμητη. Το υπόλοιπο 15% προκαλείταιι από κορτικοστεροειδή παράγοντας όγκους στα ίδια τα επινεφρίδια.

Το σύνδρομο του Cushing εμφανίζεται κυρίως σε μεσήλικες και ηλικιωμένους σκύλους, αν και τα σκυλιά όλων των ηλικιών μπορούν να επηρεαστούν. Caniche, Boston Terrier, Dachshunds, και τα Pug έχουν την υψηλότερη συχνότητα.

Ένας αριθμός των περιπτώσεων του συνδρόμου του Cushing προκαλούνται από μακροχρόνια θεραπεία με φάρμακα που περιέχουν κορτικοστεροειδή. Αυτό ονομάζεται σύνδρομο του Cushing ιατρογενής.

Η υπερβολική κορτιζόνη μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών πάνω από το σώμα σε ένα συμμετρικό σχήμα, με το σκούρο χρώμα του υποκείμενου δέρματος. Τα υπόλοιπα μαλλιά είναι ξηρά και θαμπά. Μικρά σπυράκια μπορούν να βρεθούν στην κοιλιά. Η κοιλιά είναι κρεμαστή, διαστέλλεται, και ογκώδης. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν λήθαργο με μειωμένη δραστικότητα, στειρότητα στα θηλυκά, ατροφία των όρχεων και στειρότητα σε αρσενικά, απώλεια μυϊκής μάζας και αδυναμία καθώς υπερβολική δίψα και συχνή ούρηση (πολυουρία- πολυδιψία).

Η διάγνωση του συνδρόμου του Cushing βασίζεται σε εργαστηριακές δοκιμές. Οι πρόοδοι στην αξονική τομογραφία και στη μαγνητική τομογραφία (MRI) επιτρέπουν την απεικόνιση μικρών όγκων της υπόφυσης και των επινεφριδίων αδένων. Ο υπέρηχος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση του μεγέθους και της συμμετρίας των επινεφριδίων.

Cushing-Diseasecrushing syndrome dog 22

Θεραπεία

Το σύνδρομο του Cushing αντιμετωπίζεται με μιτοτάνη και τριλοστάνη. Το φάρμακο δρα στο φλοιό των επινεφριδίων και καταστέλουν επιλεκτικά την παραγωγή των γλυκοκορτικοειδών. Το πρωτόκολλο του φαρμάκου είναι σύνθετο και απαιτεί στενή κτηνιατρική παρακολούθηση.Η μέση διάρκεια ζωής με ιατρική θεραπεία είναι περίπου δύο χρόνια, αν και πλέον η επιβίωση είναι δυνατή. Καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι των επινεφριδίων μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά, σε ορισμένες περιπτώσεις. Το σύνδρομο του Cushing ιατρογενές είναι συχνά αναστρέψιμο. Οι όγκοι της υπόφυσης συχνά ανταποκρίνονται σε θεραπεία με ακτινοβολία, αλλά η διαθεσιμότητα του εξοπλισμού είναι περιορισμένη και το κόστος είναι υψηλό.

vetoryl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *