Υποφλοιοεπινεφριδισμός ή Νόσος του Addison στους σκύλους

Υποφλοιοεπινεφριδισμός ή Νόσος του Addison στους σκύλους

Ο υποφλοιοεπινεφριδισμός (νόσος του Addison) έχει την ικανότητά να μιμείται άλλες κοινές ασθένειες στο σκύλο.

Ο υποφλοιοεπινεφριδισμός είναι μία  ασυνήθιστα κυνική ασθένεια, με μια προδιάθεση σε νέα και μεσήλικα θηλυκά σκυλιά.

Η ασθένεια προκαλείται συνήθως από μία ανοσο-διαμεσολαβούμενη καταστροφή όλων των στρωμάτων του φλοιού των επινεφριδίων (αδρεναλίτιδα) , με αποτέλεσμα ανεπάρκεια στα αλατοκορτικοειδή (αλδοστερόνη), και στα γλυκοκορτικοειδή (κορτιζόλη). Ένας μικρός αριθμός σκύλων υποφέρει μόνο από ανεπάρκεια γλυκοκορτικοειδών.

Τα κλινικά συμπτώματα που σχετίζονται με υποφλοιοεπινεφριδισμό είναι ανεπάρκεια σε αλδοστερόνη και κορτιζόλη. Τα σκυλιά με υποφλοιοεπινεφριδισμό μπορεί να παρουσιάσουν μια ποικιλία συνθηκών, όπως από μια ήπια γαστρεντερίτιδα.

Άλλα συμπτώματα είναι αυτό της αφυδάτωσης, ανορεξία, λήθαργος και αδυναμία, έμετος, διάρροια (αιματοχεσία), και απώλεια βάρους αλλά και οξεία κρίση.

Η θεραπεία της οξείας κρίσης του Addison περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του σοκ, του μειωμένου όγκου αίματος, τη διόρθωση των ανισόρροπων ηλεκτρολυτών και θεραπεία των γλυκοκορτικοειδών.

Δια βίου το σκυλί θα πρέπει να λαμβάνει υποχρεωτικά καθημερινά αλατοκορτικοειδή (fludrocortisone ή δεσοξυκορτικοστερόνη ) και γλυκοκορτικοειδή συμπληρώματα (πρεδνιζολόνη).

f9e84d2cca1df9b44485490a8c019e95

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *