Λεισμανίαση- Καλααζάρ

Λεισμανίαση- Καλααζάρ

Λεισμανίαση, ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για την κατάσταση ασθένειας γνωστή ως καλααζάρ που προκαλείται από το πρωτόζωο παράσιτο Leishmania infantum, μπορεί να χαρακτηριστεί από δύο τύπους ασθενειών σε σκύλους:

  • Δερματική μορφή
  • Σπλαχνική μορφή

40eca78829ebe1163c48598bb1fa00e78f3041a9b748586f504a9bf1741b473f2b279d3eec5768479114768b7548b141

Η λοίμωξη αποκτάται όταν θηλυκές σκνίπες( φλεβοτόμος) μεταδίδουν τις προμαστιγωτές μορφές του παρασίτου μέσω τσιμπήματος στο ζώο. Η περίοδος επώασης από τη μόλυνση με τα συμπτώματα είναι μεταξύ ένα μήνα έως πολλά χρόνια. Σε σκύλους, απλώνεται πάντα σε όλο το σώμα και στα περισσότερα όργανα. Η νεφρική ανεπάρκεια είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου, και σχεδόν όλα τα μολυσμένα σκυλιά αναπτύσσουν σπλαγχνική νόσο. Δεν υπάρχει ηλικία, φύλο, ή προτίμηση φυλής. Τα κύρια  όργανα που επηρεάζονται είναι το δέρμα, τα νεφρά, ο σπλήνας, το συκώτι, τα μάτια, και οι αρθρώσεις. Υπάρχει επίσης αντίδραση του δέρματος, με βλάβες και απώλεια τριχώματος καθώς και τάση για αιμορραγία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λεϊσμανίαση είναι μια ανθρωποζωονόσος , καθώς οι οργανισμοί μπορούν να κοινοποιηθούν και στους ανθρώπους.

Συμπτώματα και Είδη

Υπάρχουν δύο τύποι λεϊσμανίωσης που έχουν παρατηρηθεί σε σκύλους: δερματικές και σπλαχνικές. Κάθε τύπος επηρεάσει διάφορα μέρη του σώματος του σκύλου.

Σπλαγχνική- επηρεάζει τα όργανα της κοιλιακής κοιλότητας

Σοβαρή απώλεια βάρους Απώλεια της όρεξης (ανορεξία) Διάρροια Εμετός Αιμορραγία από τη μύτη Δυσκολία στην άσκηση

Δερματικές – επηρεάζει το δέρμα

a90730074faf93bdcb4c97a953f50ca7be577374ca57b1294125a030c7581506

Υπερκεράτωση – υπερβολική επιδερμική προεκβολή με  πάχυνση, αποχρωματισμός (απώλεια του χρώματος του δέρματος), και το σκάσιμο του ρύγχους και των πελμάτων.

Αλωπεκία – ξηρό, εύθραυστο τρίχωμα με συμμετρική τριχόπτωση

Τα οζίδια συνήθως αναπτύσσονται στην επιφάνεια του δέρματος.

Ασυνήθιστα μακρά ή εύθραυστα νύχια σε ορισμένους ασθενείς

Άλλα σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με λεϊσμανίαση περιλαμβάνουν:

Λεμφαδενοπάθεια – νόσος των λεμφαδένων με αλλοιώσεις του δέρματος σε 90% των περιπτώσεων

Ισχνότητα

Σημάδια νεφρικής ανεπάρκειας – υπερβολική ούρηση, υπερβολική δίψα

Εμετός

Νευραλγία – επώδυνη διαταραχή των νεύρων

Πόνος στις αρθρώσεις

Φλεγμονή των μυών

Βλάβες οστεολυτικών – με σοβαρή απώλεια οστικής μάζας

Φλεγμονή της επένδυσης των οστών

Πυρετός

 Αιτίες

Ο ιός ταξιδεύει σε ενδημικές περιοχές (συνήθως τη Μεσόγειο), όπου ο σκύλος μπορεί να εκτεθεί σε σκνίπες όπου είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να προσβληθεί από τη λοίμωξη. Ωστόσο, η λήψη μιας μετάγγισης από άλλο μολυσμένο ζώο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λεϊσμανίωση.

Διάγνωση

Ο κτηνίατρος αφου ενημερωθεί από τον ιδιοκτήτη για το πλήρες ιστορικό και τα συμπτώματα του ζώου, θα εκτελέσει μια γενική κλινική εξέταση προβαίνοντας σε εργαστηριακές εξετάσεις. Ειδικότερα: αιματολογικές- γενική αίματος, βιοχημικές εξετάσεις , ειδική ορολογική εξέταση Leishmania- , ανάλυση ούρων καθώς και παρακέντηση λεμφαδένων  (FNA).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *