Πυομήτρα στο σκύλο

Πυομήτρα στο σκύλο

Τι είναι η πυομήτρα;

Πυομήτρα είναι  λοίμωξη της μήτρας . Είναι  συχνή πάθηση στα μεγαλύτερης ηλικίας θηλυκά σκυλιά που δεν έχουν στειρωθεί, αλλά μπορεί να συμβεί σε μη στειρωμένα σκυλιά κάθε ηλικίας. Μερικές φορές βλέπουμε η λοίμωξη αυτή να επηρεάζει και τις γάτες.

43aff7f89d1f819ae40a4bd90d108dbf

Τι προκαλεί την πυομήτρα;

Τα θηλυκά σκυλιά συνήθως περίπου δύο φορές το χρόνο  υποβάλλονται σε ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη είτε μείνει έγκυος είτε όχι. Οι αλλαγές αυτές στη μήτρα σε συνδιασμό με την ηλικία ανεβάζει τα ποσοστά ώστε το ζώο να νοσήσει απο τη συγκεκριμένη λοίμωξη . Άλλα μια πιο πολύ συχνή αιτία που προκαλείτη λοίμωξη είναι το  E. coli, που βρίσκεται στα κόπρανα του σκύλου . Ενέσεις με ορμόνες για να σταματήσουν την περίοδο ή για θεραπεία άλλης πάθησης μπορούν επίσης να αυξήσουν  τον κίνδυνο ανάπτυξης  της πυομήτρας.

Ποια είναι τα σημάδια της πυομήτρας;

Πυομήτρα θα συναντήσουμε μόνο στα θηλυκά (δεδομένου ότι τα αρσενικά δεν έχουν μήτρα). Είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένα θηλυκά (άνω των 6 ετών), αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία. Τα σημάδια κορυφώνονται συνήθως περίπου 6 εβδομάδες μετά αφού έχει τελειώσει αιμορραγία της περιόδου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η σκύλα φαίνεται να έχει μια παρατεταμένη περίοδο.

Ενδείξεις

Οι πρώτες ενδείξεις που μπορεί να παρατηρήσετε είναι:

Γλείφει το πίσω άκρο περισσότερο από το κανονικό

Από το χρώμα

Από το φαγητό

Πίνουν νερό περισσότερο από το κανονικό

Αν τα συμπτώματα προχωρήσουν μπορείτε να δείτε:

Πύον (κίτρινο / κόκκινο / καφέ ) από το αιδοίο της

Μπορεί να έχει ένα πρήξιμο στην κοιλιά

Εμετός

Κατάρρευση

Αν το ζώο μείνει χωρίς θεραπεία θα επιδεινωθεί σε σημείο της αφυδάτωσης, κατάρρευσης και θανάτου από σηπτικό σοκ.

Διάγνωση

Ο κτηνίατρός σας πιθανώς να υποψιάστεί ότι o σκύλος σας έχει πυομήτρα βασιζόμενος στην εξέταση του κατοικίδιου ζώου σας ψηλαφίζοντάς το. Μπορεί να προτείνει διαδικασίες, όπως  υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Θεραπεία

993b5dda89a57bdce207d2b239b0fdd4

Η θεραπεία  για την πυομήτρα είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας όσο το δυνατόν συντομότερα. Η επέμβαση είναι ουσιαστικά η ίδια σαν της στείρωσης, ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος και μια υψηλότερη πιθανότητα επιπλοκών όταν η επέμβαση γίνεται σε ένα άρρωστο κατοικίδιο ζώο.  Στο σκύλο θα πρέπει επίσης να δοθούν ενδοφλέβια αντιβιοτικά για πρόληψη δευτερογενούς λοίμωξης αλλά και παυσίπονα για ανακούφιση από τον πόνο.

Εναλλακτικές επιλογές θεραπείας

Ιατρική θεραπεία με τη χρήση προσταγλανδινών είναι θεωρητικά δυνατή, αλλά πολύ σπάνια επιλέγεται.

Οι κινδύνοι της θεραπείας με προσταγλανδίνες είναι:

Ενέχει τον κίνδυνο ρήξης της μήτρας και περιτονίτιδα (μόλυνση σε όλη την κοιλιά).

Συμπτώματα δυσφορίας όπως νευρικότητα, λαχάνιασμα, έμετο, αφόδευση, σιελόρροια, και κοιλιακό άλγος.

Το ποσοστό υποτροπής είναι υψηλό (περίπου 60%)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *